DRoP YouR BLoG URL HeRe

LuRVeBuG iDa_RaSyiDa
Seingat aku, aku pernah buat puding caramel ni sekali jer. Tu pun sebelum kawen dulu dengan pantauan ibu tersayang. So, smlm aku cuba la nak buat sendiri. Terlupa nak snap gambar rupa puding aku tu. Rasa memang sama, cuma gula hangus aku tu x jer yg kurang menonjol. Mungkin teknik aku yg salah. Huh! Apa2 pun tetap sedap bila dimakan dgn koktail buah. Jom nak share resepi...



A - Gula Hangus
Masak 1 cawan gula pasir sehingga cair dan keperangan
Masukkan 1 cawan air dan kacau di atas api yg kecil sehingga gula tersebut larut dan tapiskan
Tuang gula hangus ni di dalam loyang bersih

B - Puding
5 biji telur, 1 cawan gula, 2 sudu esen vanilla, 1 tin susu cair, 1/2 cawan air sejuk
Pukul telur, susu cair dan gula sehingga kembang
Masukkan esen vanilla dan air sejuk
Pukul lagi dan tuang ke dalam loyang yg diisi air gula tadi
Kukus selama 30-40 minit.

Kalau makan saja, aku rasa agak mual kot. Better makan dgn nata decoco atau koktail buah. Yum! Yum!


0 Responses